Parowce z nadzieniem !

środa, 4 września 2013

Dzień Dobry ! 

   Dzisiaj szybki wpis z przepisem, który idealnie nadaje się na przystawkę lub imprezy w większym gronie. Nie raz serwowałam tak przyrządzone parowce i goście zawsze chętnie próbowali oraz zachwalali nowość. Danie to jest proste i nie wymaga zbyt wielu umiejętności, a kusi bardzo ciekawym wyglądem oraz zapachem farszu. Gorąco je polecam, mnie bardzo smakują często właśnie po wspomnianych imprezach dojadam pozostałości :) Poniżej przedstawiam przepis i życzę jak zwykle smacznego !

xxx Przepis
Składniki :
duże opakowanie gotowych parowców
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 papryka
2 cebule
30 dag pieczarek 
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
20 dag startego żółtego sera
Przygotowanie: 
Farsz: Mięso mielone wrzucamy na olej, doprawiamy solą i pieprzem. Myjemy a następnie kroimy paprykę, cebule oraz pieczarki i dodajemy do mięsa. Całość smażymy około 5 - 8 minut i doprawiamy ostrą papryką według uznania. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
Parowce: z gotowych, kupionych parowców należy odkroić cienki czubek, aby powstał tzw. 'daszek' (na zdjęciach widać dokładnie jak to powinno wyglądać). Pozostałą część wydrążyć z środka, aby powstało miejsce na farsz. Do wydrążonych parowców wkładamy ostudzony farsz, a następnie posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera i przykrywamy odkrojonym wcześniej 'daszkiem'. Gotowe parowce układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru i gotowe! :)



4 komentarze:

Anonimowy pisze...

spróbuję, wyglądają baaaaaardzo smakowicie ! :)

Unknown pisze...

ależ to wygląda! chyba spróbuję coś takiego zrobić:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
www.patryca.blogspot.com

Unknown pisze...

Wygląda smakowicie. Oj, będzie trzeba wypróbować. :)

be_yourself pisze...

Gwarantuję dzieczyny, że zasmakuje wszystkim ;)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.