Aromatyczny obiadek

poniedziałek, 2 września 2013

Hej hej ! 

   Pogoda ostatnio niezbyt rozpieszcza, zmiany ciśnienia także mi nie służą i szczerze mówiąc nie mam ochoty wystawiać nosa poza dom... Jednak czas spędzony w domowym zaciszu też można dobrze wykorzystać, najlepiej w kuchni oczywiście ! Tym razem padło na danie obiadowe, które przygotowuje się nieco dłużej, ale naprawdę warto. Dzięki przyprawom w całym domu unosi się zapach, który u mnie powoduje burczenie w brzuchu. Jest to danie sycące i bardzo smaczne, sama często przygotowuję je na obiad. Tak więc dziś prezentuję przepis na pyszne udka w ryżu i zachęcam do wypróbowania ;) Pozdrawiam ! 

xxx Przepis
Składniki:
dwie ćwiartki z kurczaka
dwie marchewki
papryka czerwona
trzy  cebule
trzy torebki ryżu parabolicznego
kostka bulion warzywny
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka, curry, kurkuma, papryka ostra
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawiamy według uznania (u mnie przyprawa do kurczaka oraz ostra papryka) i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru z każdej strony.
Następnie podsmażone udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pokrojoną w kostkę marchew, paprykę i cebulę wrzucamy na ten sam olej i przyprawiamy sporą ilością curry oraz kurkumy. Warzywa podsmażamy kilka minut mieszając.
Po upływie kilku minut do warzyw wsypujemy kolejno ryż z torebek i mieszamy.
Połączone składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia przykrywając ułożone w nim udka. W około pół litra ciepłej wody rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i zalewamy przygotowaną potrawę.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut, do miękkości ryżu. Jeżeli po około pół godzinie zauważamy, że ryż wchłonął wodę dolewamy trochę,by nie był za suchy i pieczemy dalej. Gotowe danie wykładamy na talerze i możemy cieszyć się znakomitym smakiem. Poniżej zdjęcie porcji narzeczonego :) Smacznego !

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.